Capoeira

Arta mistică a sclavilor afro-brazilieni – Capoeira

Autor : lect.dr. Iulian DUMITRU

fragment din lucrarea “Capoeira – tehnici de luptă afro-braziliene”, Editura Universitătii “Al. I. Cuza” Iasi, 2006.

Scurtă incursiune istorică

In preajma anului 1500, conchistadorii portughezi condusi de exploratorul Pedro Alvares Cabral au ajuns in Brazilia. Una din primele măsuri luate de noii veniti a fost aceea de a subjuga populatia băstinasă, indienii brazilieni, in vederea furnizării pentru portughezi a fortei de muncă pentru plantatiile de bumbac si trestie de zahăr. Experienta cu aborigenii s-a transformat intr-un fiasco. Acestia fie au murit repede in captivitate, fie au fugit la casele lor din apropiere. Văzand aceasta, portughezii au ineput să aducă mană de lucru din Africa. De cealaltă parte a Atlanticului femeile si bărbatii liberi erau prinsi in captivitate, incărcati pe niste vase de sclavi terifiante si trimisi in voiaje de cosmar, care se terminau, pentru cei mai multi dintre ei, cu sclavie pe viată.

Grupurile de emigranti Bantu sunt considerate ca fiind fondatorii Capoeirei. Acestia au adus odată cu debarcarea pe noile tărmuri si cultura lor, cultura care nu a fost păstrată prin cărti sau prin exponatele de muzeu ci prin inima, sufletul, mintea si corpul practicantilor. Aceasta cultura a fost transmisa de la tata la fiu de-a lungul generatiilor. A inceput cu candomble – o religie, berimbau – un instrument muzical, vatapa – o m?are si multe alte lucruri, care toate la un loc au reprezentau un mod de viata.

Multi dintre cei care au reusit să scape de opresiunea conchistadorilor au fondat localităti independente numite quilombos. Aceste quilombos au o importantă deosebită in dezoltarea capoeirei. Au existat cel putin 10 mari quilombos cu organizatii socio-economice proprii si relatii comerciale cu orasele invecinate.

Odata cu sosirea, pe teritoriul Braziliei in anul 1808, a regelui portughez Dom Joao al VI-lea si a intregii sale curti care fugeau de invazia lui Napoleon Bonaparte pe teritoriul Portugaliei, lucrurile s-au schimbat. Noii veniti au inteles, ca o conditie a dominarii populatiei batinase, distrugerea culturii acestora. Capoeira, ca o componenta de baza a traditiei culturale locale, incepuse sa fie persecutata, proces culminand cu scoaterea sa in afara legii in 1892.

Practicarea capoeirei a condus la formarea unor grupuri mici dar foarte unite. A format luptători agili si periculosi. Uneori, pe durata sesiunilor de capoeira practicantii se accidentau, ceea ce nu corespundea cerintelor foarte severe de munca impuse de marii latifundiari. Chiar daca supraveghetorii de pe plantatii si stapanii de sclavi erau mai putin constienti de toate aceste activitati din interiorul comunitatii sclavilor decat erau regele si suita sa de intelectuali, ei totusi si-au dat seama ca ceva “nu miroase a bine”.

capoeira_history2

Originea capoeirei

Trebuie subliniat faptul că există multe alte teorii care au incercat sa explice originea capoeirei. Potrivit unei teorii răspandite, capoeira era un stil de luptă care a luat forma exterioară de dans, pentru a putea fi practicata fara cunostinta stapanilor de sclavi. O alta teorie afirma ca populatia Mucupes din sudul Angolei avea un ritual initiatic prin care fetele deveneau femei, cu ocazia caruia tineri luptatori erau angajati intr-un N’golo sau “dansul zebrelor” ce reprezenta un dans cu caracter razboinic. Potrivit acestei teorii, dansul N’golo era insusi capoeira.

Toate aceste teorii au importanta lor aparte atunci cand dorim sa intelegem mitul ce inconjoară aparitia si evolutia filogenetică a capoeirei, bazandu-ne pe datele si informatiile pe care le detinem in prezent nu putem afirma ca aceste puncte de vedere sunt niste afirmatii riguroase, conforme cu adevarul istoric. Probabil prin cercetari viitoare, teoria propusa de noi in randurile de mai sus, si anume – Capoeira: o forma de arta aparuta prin combinarea diverselor dansuri si tehnici de lupta de origine africana care s-au dezvoltat pe teritoriul brazilian, in principal in secolul XIX – se va constitui deasemeni intr-o teza depasita.

capoeira_articol

Mestres de capoeira – figuri de legenda ale capoeirei de-a lungul secolelor

Persecutiile si confruntarile cu politia au continuat. In Rio si Recife aceasta forma de arta s-a stins treptat, ea ramanand prezenta doar in tinutul Bahia. In aceasta perioada si-au facut prezenta figuri legendare, cum au fost temutii luptatori Besouro Cordao-de-Ouro in Bahia, Nascimento Grande in Recife si Manduca da Praia in Rio. Se crede ca Besouro a trait in localitatea Santo Amaro de Purificacao si i-a fost mentor unui alt mare capoeirista pe numele sau Cobrinha Verde.

In anul 1932 in Salvador, Mestre Bimba (Manuel dos Reis Machado) a deschis prima scoala de capoeira. El a inceput sa predea conform afirmatiilor sale “stilul regional de lupta din Bahia” cunoscut sub deumirea mai populara de Capoeira Regional, o forma mult mai agresiva si cu o maniera mai rapida de executare a tehnicilor de lupta decat cealalta forma traditionala “Capoeira Angola”.

In 1941 Mestre Pastinha (Vincente Ferreira Pastinha) a inaugurat prima scoala publica de capoeira, unde maestrul preda forma traditionalista – Capoeira Angola. A devenit cunoscut sub pseudonimul de “filozoful capoeirei” datorita numeroaselor aforisme transmise discipolilor sai si nu numai.

Epoca modernă

Capoeirista (practicantii de Capoeira), cu abilitatile lor de luptatori, cu increderea in sine si pronuntatul caracter de individualitate au degenerat repede in benzi criminale, transformand Capoeira intr-un fenomen negativ.

La inceputul secolului XX, in Rio capoeirista erau implicati in diverse ambuscade stradale, hartuiri de persoane si acte criminale. Indiferent de culoarea pielii practicantilor, alb, negru sau “mulatto”, acesti luptatori erau experti in lupta cu picioarele (golpes), secerari (rasteiras) si lovituri cu capul (cabecadas) precum si manuirea armelor ascutite. In localitatea Recife capoeira era asociata cu activitatea principalelor formatii muzicale ale orasului, acestea fiind conduse de catre cei mai puternici capoeirista. Pe durata carnavalelor aceste bande cutreierau orasul iar daca se intalneau cu o banda rivala, ivirea lor degenera in batai de strada si varsari de sange. In Bahia, capoeirista erau vazuti de asemenea ca niste criminali.

Capoeira in zilele noastre

Capoeira a inregistrat o dezvoltare extraordinara pe parcursul ultimilor 50 de ani, fiind acceptata, in cele din urma, de catre opinia publica braziliana. Scoli si competitii de capoeira au aparut peste tot. Anul 1974 a adus mult asteptata si pe deplin meritata recunoastere de sport national al Republicii Brazilia. Acest lucru a condus imediat la infiintarea unui for superior central si anume Federatia Nationala de Capoeira.

Care este forma de practicare a capoeirei in zilele noastre?. De obicei o sesiune de capoeira incepe prin acordurile specifice realizate de un grup de muzicanti cantand la instrumente cum ar fi berimbau, atabaque, pandeiro si agogo. Muzicantii sunt asezati la baza (pe’da) cercului (roda). In continuarea acestei formatii de cerc sunt dispusi capoeiristas (jucatorii sau practicantii de capoeira), ocupa fie o pozitie inalta, fie o pozitie ghemuita. Muzicantii acompaniati sau nu de jucatori canta instrumental si vocal diverse cantece portugheze. Performerii intra in joc prin dreptul bazei cercului (pe’da roda), deobicei execut? o roata laterala (“au” in portugheza). Odata aflati in interiorul cercului cei doi jucatori prezinta o coregrafie mixta de actiuni de lupta non-contact sau (semi-contact) intre cei doi participanti la joc si miscari ritualice de dans, dupa cum deosebim: lovituri de picior joase, inalte sau executate din saritura; piruete, intoarceri, eschive; elemente acrobatice statice (diverse mentineri ale corpului in pozitii care sfideaza legile gravitatiei) si dinamice (rasturnari si salturi inainte/inapoi si lateral cu sau fara intoarceri).

Faima capoeirei a depasit demult granitele Braziliei, admiratori din multe tari lasandu-se fascinati de caracteristicile sale. Capoeira a starnit interes foarte multor persoane din tot atatea motive. Mai inainte de toate, frumusetea artei exprimate este una de ordin hipnotic. Capoeira este in acelasi timp un dans si o lupta intre doi combatanti. Ea reprezinta mult mai mult decat o combinatie de elemente acrobatice, tehnici de arte martiale si miscari de dans. Capoeira se descopera pentru cei initiati ca fiind o impletire de ritmuri si melodii captivante, de practici culturale ancestrale, de istorie, cunoastere si civilizatie apartinand celui mai enigmatic continent – Africa – si dezvoltate in mediul unic oferit de spatiul geografic al Braziliei.

Un capoeirista veritabil trebuie sa cunoasca interpretarea orala si instrumentala a cantecelor specifice acestei arte orale unice. Sa fie un maestru al dansului maculele. Sa descopere, sa inteleaga, sa respecte si sa transmita mai departe intregul bagaj de traditii si practici cultrurale care inconjoara fenomenul capoeirei. Un capoeirista poate sa-ti fie dusman dar de cele mai multe ori iti este aliat, un prieten. Un capoeirista este un filozof al vietii. Un capoeirista reprezinta, de fapt, toate acestea la un loc.

Grupul Capoeira Brasil

este o organizatie care practică, învată si demonstrează arta marţială afro-braziliană Capoeira. Grupul Capoeira Brasil practică un stil de Capoeira cunoscut sub numele de Capoeira Regional Contemporanea.

Grupul Capoeira Brasil a fost fondat la 14 ianuarie 1989 de Luis Roberto Simas, Paulo Cesar da Silva Sousa, şi Paulao Sales Neto, cunoscuti în comunitatea de capoeira sub pseudonimele: Mestre Boneco, Mestre Paulinho Sabia şi Mestre Paulao Ceara. Toti cei trei maestrii s-au antrenat în cadrul Grupului Senzala, una dintre cele mai influente grupuri de capoeira şi pionierii Capoeirei Contemporanea în cursul anilor 1960 si 1970.

capoeira_founders

În timpul anilor 1980, ca urmare a unor ideologii diferite, mulţi dintre gradaţii cu cordao rosu din Grupul Senzala au hotărât să îsi formeze un grup diferit. Ca atare, Grupul Capoeira Brasil a fost inaugurat în orasul Niteroi, Rio de Janeiro, Brazilia, în onoarea recentului centenar al abolirii sclaviei în Brazilia, sub supravegherea şi binecuvântarea marilor maestrii: Mestre Gato, Mestre Peixinho şi Mestre Rafael Flores (fondatorii Grupo Senzala), Mestre Suassuna, Mestre Itapoan, şi de regretatul Mestre Ezekiel.

În prezent, Grupul Capoeira Brasil este raspândit pe întreg cuprinsul Braziliei, şi la nivel internaţional în Statele Unite, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Franta, Anglia, Olanda, Italia, Spania, Belgia, Elvetia, Ungaria, Turcia, Polonia si România.

Mestre CIBRIBA

268222_10150696924480506_3080622_n

După numele său adevărat Jose Maria da SILVA FILHO este cunoscut în lumea practicanţilor sub pseudonimul Cibriba, conform unei tradiţii specifice capoeirei conform căreia fiecare practicant primeşte un “apelido” (poreclă) dată de un maestru sau de comunitate şi care exprimă o chintesenţă a personalităţii individului. Cibriba este o formă a termenului portughez “briba” (şopârlă) şi la primit datorită dexterităţii cu care maestrul juca capoeira în tinereţe şi care era asemănat adeseori modului cu care se deplasa o şopârlă. Mestre CIBRIBA s-a născut în Fortaleza, capitala statului Ceara (Brazilia), unul din locurile de legendă ale capoeirei.
A început practicarea Capoeirei la vârsta de 10 ani, reuşind să ajungă prin multă muncă, dublată de un talent nativ ieşit din comun, o personalitate cunoscută la nivel mondial. În anul 2010 a obtinut distincţia de maestru de capoeira în cadrul unui eveniment memorabil desfăşurat în oraşul natal, Fortaleza, nord-estul Braziliei.
Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Federale Ceara, Mestre Cibriba este invitat în întreaga Europă, în Brazilia dar şi pe pe celelalte continente pentru a susţine seminarii de capoeira, muzică şi cultură afro-braziliană. A reuşit să promoveze o puternică mişcare de capoeira de-a lungul întregii Coaste de Azur (Franta). În Româniaa susţinut dezvoltarea capoeirei la Iaşi, fiind de 10 ani mentorul grupului din Iaşi.

Instrutor CAMARÃO
Camarao 3

Instrutor CAMARÃO (Iulian DUMITRU) este fondatorul şi coordonatorul Grupului Capoeira Brasil România, cu filiale la Iaşi şi Suceava. A început practicarea capoeirei într-o formã empiricã în februarie 2002, urmând ca în anii ce au trecut sã descopere tot mai mult minunatul univers al capoeirei alãturi de mai mulţi maeştri brazilieni. În 2005 l-a cunoscut pe Mestre Cibriba în Nice, Franţa cu care a început o colaborare frumoasã şi foarte rodnicã pt dezvoltarea capoeirei la noi în ţarã. Pânã în prezent a organizat împreunã cu ceilalţi colegi de la A.S. K-NOI 8 festivaluri internaţionale de capoeira şi 10 workshop-uri. În prezent, Iulian DUMITRU îşi împarte timpul între activitatea academicã din cadrul Facultãţii de Educaţie Fizicã şi Sport Iaşi, cursurile de capoeira şi familia sa. Este unul dintre pionierii acestei activitãţi afro-braziliene în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.